Националката по шахмат Виктория Радева, част от отбора, спечелил историческа първа

...
Националката по шахмат Виктория Радева, част от отбора, спечелил историческа първа
Коментари Харесай

Шампионката Виктория Радева в Пловдив: Имаме нужда от здрави семейства

Националката по шахмат Виктория Радева, част от тима, спечелил историческа първа европейска купа за България в Будва, бе призната от кмета на родния си град Пловдив Костадин Димитров.

На събитието в общината участваха още ръководителят на Оценка за съвместимост Атанас Узунов и заместник-кметът по спорт, юношески действия и обществена политика Николай Бухалов, които показаха възхищението си от достижението на Радева и нейните съотборнички. 

“Много съм щастлива да се прибера в Пловдив. Това е моят роден град, обичам си го доста. Благодарна съм за поддръжката през годините, сподели шампионката на България при дамите. - Първенството беше извънредно оспорвано. Както евентуално знаете, физически не бях добре и втората половина от надпреварата не приключи добре за мен.

Имахме мач с Азербайджан в шестия кръг, който се наложи да играя с 40 градуса температура и повръщане, само че получих поддръжка от останалите девойки и съумях да го изиграя. След срещата ме заведоха в спешна помощ. За жал, по-късно не съумях да завърша последните няколко кръга. "

Тя бе сменена от Белослава Кръстева, а в последна сметка отборът ни стигна до успех, като всички девойки, определени в огромна конкуренция в родния шахмат, имат заслуга.

" Щастлива съм, че се преборихме с Грузия на финала. Еуфорията беше огромна, не можехме да повярваме. След цялата тази страст, може да сме признателни на хората, които ни поддържат. Искам да насочва апел - имаме потребност от здрави фамилии, които да построяват млади и хубави хора ", съобщи още Радева. 

Футболната легенда Петър Зехтински също поздрави тима за представянето и обърна внимание на един съответен ход на Виктория, при който в една от партиите тя е жертвала царицата, с цел да реализира мат. 

" Пожертвах първоначално две пешки, с цел да направя офанзива на царя. След това пожертвах коня и царицата. На това равнище рядко се виждат такива матове. Това е една от най-красивите ми партии, само че тя идва след ужасно доста тренировки ", изясни 22-годишната състезателка. 
 Виктория Радева с родителите си. Снимка Българска телеграфна агенция
Кметът Костадин Димитров връчи специфичен плакет и подарък на Виктория. 

" Обръщам се към Виктория с горделивост, чест и огромна признателност. Накара всички нас да се усещаме горди с твоите триумфи. Следим израстването ти от доста дребна и от мен можеш да имаш цялостна поддръжка. Спортът е приоритет в нашата управническа стратегия.

В последните години имахме растеж на нашите триумфи. Аз самият се занимавам със спорт и съм наясно, че когато има признателност и поддръжка за това, което вършиме, тогава спортистът има мотивация и сили, с цел да направи идната крачка ", обърна се към Радева кметът на Пловдив. 

Заместник-кметът Николай Бухалов, олимпийски първенец по кану-каяк, пожела на 22-годишната състезателка да доближи до най-високото равнище в шахмата.

" Всички тук сме със страхотни усещания и знаем, че рано или късно ще постигнеш най-значимото в шаха. Пожелавам ѝ да е здрава и амбициозна и да доближи до най-високото равнище. Трябва воля и себеотдаване, тъй като по пътя има разочарования, само че човек не трябва да се предава ", съобщи Бухалов. 

Бащата на Виктория - Славей Радев, който е и първият й треньор, не скри страстите си и призна, че за него е било сбъдната фантазия да чуе българския химн в чест на своето дете. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР